Razbunarea celor patruzeci si sapte de ronini denumiti si cei patruzeci si sapte de samurai, vendeta Ako, sau incidentul Genroku Ako, a avut loc în Japonia la începutul secolului al XVIII-lea. Povestea a fost descrisa de un cercetator japonez ca fiind „legenda nationala” a tarii. Ea relateaza cel mai celebru caz care implica codul de onoare al samurailor, bushido.
Legenda vorbeste de un grup de samurai care au ramas fara stapin (devenind ronini) dupa ce al lor daimyo (stapin feudal) a fost obligat sa comita seppuku (sinucidere rituala) pentru atacarea unui oficial judecatoresc pe nume Kira Yoshinaka. Roninii i-au razbunat onoarea stapinului lor dupa ce au asteptat si au planuit cu rabdare uciderea lui Kira timp de peste un an. La rindul lor, roninii au fost si ei obligati sa faca seppuku pentru uciderea lui Kira. Cu multe detalii adaugate, aceasta legenda a fost popularizata în cultura japoneza ca fiind exemplul emblematic de loialitate, sacrificiu, perseverenta si onoare pe care toti oamenii trebuie sa le pastreze în viata de zi cu zi.
Relatarile fictionalizate ale acestor evenimente sunt denumite Chushingura. Povestea a fost popularizata în numeroase piese de teatru, inclusiv în bunraku si kabuki; din cauza cenzurii existente în timpul shogunatului din era Genroku, cind se interzicea relatarea evenimentelor de actualitate, numele au fost schimbate. În timp ce versiunea dramaturgilor a ajuns sa fie acceptata de unii ca fapt istoric,Chushingura a fost scrisa cu aproximativ 50 de ani dupa desfasurarea evenimentelor, si numeroase dovezi documentare ale evenimentelor, documente dinainte de Chushingura s-au pastrat. Popularitatea povestii este ridicata si în secolul al XXI-lea. Cu zece productii de televiziune doar în anii 1997–2007, Chushingura este printre cele mai cunoscute povesti din Japonia.
Cenzura shogunilor a fost relaxata 75 de ani mai tirziu, cind istoricul Isaac Titsingh a documentat pentru prima oara povestea celor 47 de ronin ca fiind unul dintre evenimentele semnificative ale epocii Genroku. Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cei_patruzeci_si_sapte_de_ronini
ce ai gasit nou si bun...