“Kukishin Ryu – Arta martiala secreta practicata in muntii Kumano de catre ascetii yamabushi, unde Ueshiba Morihei a fost initiat, in tineretea sa. Aceasta arta martiala facea apel in mare masura la baston si la tehnicile ninja.” Dictionar de Arte Martiale – Louis Frederic
Aceasta scoala de arte martiale s-a dezvoltat in provincia Kumano a Japoniei si exista inca, un document, Amatsu Tatara Hibumi, pastrat intr-unul din temple despre ceea ce contine aceasta scoala. In Bugei Ryuha Daijiten, inregistrarea oficiala a scolilor de arte martiale din Japonia si a fondatorilor lor, este prezentat Yakushimaru Kurando Fujiwara Ryushin ca fondator al Kukishin Ryu. La doar 16 ani era deja expert in ninjutsu si lupta de gherila in armata alaturi de Kusunoki Masashige. Dupa ce a invatat Shugendo de la tatal sau Doyu, Ryushin a venit la Kyoto, unde a invatat Mikkyo (budism esoteric) de la un calugar pe nume Jokai la Templul Sanmakin. De asemenea acesta l-a antrenat in arte martiale pe muntele Kurama. Se spune ca era maestru de Kuji Kiri si Onmyo-do. De-a lungul vremii, membrii scolii au fost angajati de catre marinarii japonezi pentru a-i proteja impotriva piratilor. Aceasta a influentat major tehnicile scolii si armele, preponderent utilizate de pescari si marinari .
Kukishin Ryu a fost fondat in timpul celor “doua curti imperiale” (Nanbokucho) de catre Fujiwara Ryushin (Yakushimaru Kurando) care l-a ajutat Imparatul Go Daigo (1319 -1339) sa evadeze si sa paraseasca orasul Kyoto in care era tinut ostatic de catre shogunul Ashikaga, catre Yoshino. Denumirea “Kuki” a fost data de imparat si desemneaza lupta supanaturala pe care a dus-o acest luptator, Fujiwara Ryushin. Cand Shogunul Ashikaga Takauji l-a inchis pe Go Daigo, Yakushimaru s-a deghizat in femeie si l-a eliberat pe acesta. La intoarcere insa el si camarazii sai, Hiyoshi Iga, Kojima Takanori, Daiyu Kageshige au trebuit sa treaca printr-un coridor din palat numit “coridorul Hizume” – construit din lemn si care producea foarte mult zgomot cand era traversat. Astfel au aparut garzile iar ei au fost inconjurati. Ryushin s-a luptat contra tuturor cu o halebarda careia insa i s-a rupt lama la un moment dat. A reusit sa scape totusi luptand cu bastonul care-i ramasese si cu ajutorul semnelor Kuji. Se spune ca a structurat tehnicile de lupta cu bastonul – bojutsu dupa aceasta lupta. El a fost facut nobil ca rasplata pentru serviciile sale si a acceptat numele de Kuki Takazane si a primit administrarea provinciei Kuki (in nordul orasului Kumano). Clanul si-a dovedit eficacitatea prin mari fapte de arme, prin descendentii sai, unul dintre acestia Kuki Yoshitaka, a construit un port militar in orasul Toba, in golful Ise si a devenit seful flotei Shogunului Oda Nobunaga. Programa scolii include jujutsu avand radacini comune cu Takagi Yoshin Ryu, fondata de Oriemon Shigetoshi Takagi.
Kukamishin Ryu, versiunea secreta a scolii Kukishin a fost creata de unul dintre patriarhi, Nakatomi Kamatari dupa ce a sintetizat si structurat invataturile din Amatsu Tatara Hibumi. Acesta a primit inspiratie din viziunile Zeului Konjin, gardianul portii demonilor localizata in Nord Vest (ushi-tora) in astrologia asiatica. Denumirea completa a scolii este Kukamishin Ryu Tenshin Hyoho. Aceasta scoala contine acelesi tehnici Kukishin Ryu avand o abordare cu substrat shinto (shamanism antic japonez). Ku sau kyu in limba japoneza inseamna noua. Ki, care este citit oni (demon), daca este scris omitand affixul de deasupra ideogramei, se citeste atunci kami (zeu). Aceasta se completeaza cu ceea ce spune si i s-a transmis detinatorului documentelor scolii: “Cand demonii isi pierd coarnele (ideograma pentru demon) care le decoreaza fata, ei devin zei”. Documentele recopiate sunt mai vechi de 300 de ani, cele originale care au stat la baza acestora dateaza chiar de peste o mie de ani, explica strategia militara (hyoho), divinatie, astrologie s.a. Makimonourile (pergamentele) scolii martiale Kukamishin Ryu Tenshin Shoden Hyoho, detinute de familia Kuki, au fost daruite in 1989 lui Soke Tanaka, cel de-al 19-lea soke (conducator) al scolii.
Sensei Neacsu Gabriel este membru de onoare al scolii Kukishin Ryu Bujutsu conduse de Soke Fumon Tanaka, detinand titlul de doshi – instructor .
ce ai gasit nou si bun...